2012-02-07

Jag är Kaos.


Mitt boendestöd har precis varit här, och för er som inte vet vad det är bör jag kanske utveckla mig lite; Dom är helt enkelt ett stöd i vardagen för allt vi kan tänkas behöva hjälp med. Dom hjälper mig bl.a att bygga upp rutiner och ser till att jag håller dom, sköter eventuella papper och telefonsamtal med myndigheter, pushar på mig när saker som jag själv inte ser behövs göras, påminner om att boka tvätt-tid, sopa golven om jag missat o.s.v. så att jag ska slippa få panik när någon oförvarnat plingar på dörren så att jag i ren panik kastar in de smutsiga strumpor som ligger framme i t.ex ugnen, där jag sen glömmer dom och rostar dom på medelhög värme tillsammans med stripsen. Dom är även ett psykiskt stöd, dom springer inte runt här som gestapo och säger "gör det, det och det". Jag kan prata av mig med dom om saker som jag inte kan prata med någon annan om och som faktiskt förstår, eller bara dricka en kopp kaffe och babbla en massa tjohej.

För faktum kvarstår att jag är kaos, ni är ordning.
Men vem är det egentligen som säger att mitt sätt är fel? Nedärvda traditioner av borden och måsten för det första, som hela samhället så gott som är uppbyggt på. Men det är inte så jävla felfritt som ni tror, det orsakar en hel del stress och ångest. Jag mår inte på något sätt dåligt för att jag är kaos, jag mår dåligt för att jag förväntas vara ordning för att passa in, jag förväntas vara något jag inte är, eller ens kan vara. Det sägs att för att vi ska "fungera" så behöver vi ordning och strikta rutiner. Det är inte helt sant. Vi behöver ordning och rutiner för att fungera som er. Och med hjälp av just boendestöd så behöver jag varken vara det ena eller det andra.
Jag är varken kaos eller ordning längre.
Jag står någonstans i mitten.

Ett slags balanserat tumult.
-D.

9 kommentarer:

 1. Underbart skrivet, riktigt underbart.
  Skönt att hitta flera ADHD människor - har dock inget boendestöd (hade dock behövts) - men med mitt kaos hemma så känns det iaf som hemma, tack och lov så behöver vi inte vara som alla andra.

  Kolla gärna in på min blogg.
  Ta hand om dig.

  SvaraRadera
 2. Åh tack o tack! :) Ja jag är också mer hemmavan i kaos, det är ju... jag? Jag följer gärna din blogg, take care! :)

  SvaraRadera
 3. jag jobbar som boendestöd:)

  SvaraRadera
 4. Anna: Men se där! Trivs du med det? Själv jobbar jag som vårdbiträde på ett äldreboende, trivs som fisken i vattnet! :)

  SvaraRadera
 5. Har nyligen hittat din blogg och gillar den starkt. Jag har visserligen inte ADHD, men har andra grejer jag ägnar mig åt. Jag har en introvert personlighet, vilket på ytan inte syns eller märks, men på insidan stormar hela havet i panik över att jag hela tiden känner att jag inte kan spela spelet med de andras regler. De är de extroverta som styr, det är det samhället baserar sina mått på. För den, som jag, som är introvert, kan det vara en strid att kallprata om vädret i 2 minuter. Så jag håller med dig, samhällets nedärvda borden och måsten skapar fler problem än de löser i det här avseendet, skapar sämre psykisk hälsa hos många.
  Tror jag.
  Blog on, läsvärt.

  SvaraRadera
 6. Och jag menar inte att ADHD skulle vara nåt man "ägnar sig åt", såg själv hur knäppt det blev när jag läste igenom det. Lika lite som jag själv ägnar mig åt att vara introvert - är ju liksom inget man väljer direkt. Men det ger fler smaker bland glassarna. Hade inte vi varit som vi är, hade alla glassar smakat vanilj.

  SvaraRadera
 7. Tusen tack! :) Det värmer att veta att man inte är ensam i sina tankar! Och ja, hur kul är det med vaniljglass egentligen, samma smak i århundraden, man tröttnar tillslut! Trevligt ibland, men inte en smak för mig. ;)

  SvaraRadera
 8. Intressant... Berätta mera om boendestö. Jag har blivit beviljad det genom LSS men pga sjukdom så har det inte ko9mmit igång. Kan du berätta mera om hur det fungerar för jag är väldans nervös inför första gången osv...

  SvaraRadera
 9. Celine: Det är inget att oroa sig för, första gången kommer ni förmodligen sätta er ner, gå över vilka svårigheter o.s.v du har, exakt vilken sorts hjälp du behöver, göra upp effektivt schema m.m. Dom kommer till mig två dagar i veckan och hjälper mig med... ja, faktiskt så gott som allt jag ber om, bl.a följer med på diverse möten o.s.v om jag känner att jag behöver det! :) Det kommer gå kanon, det är jag säker på. Men jag förstår att du är nervös, jag är fortfarande nervös varje gång dom ska komma! :P

  SvaraRadera